Аутсорсинг в България

Outsourcing-logo-21

България е много атрактивна дестинация за офшорен аутсорсинг. За 2006 г., тя заема 9то място в класацията на A.T.Kearney, с което е единствената страна в Европа, която попада в десетката. През 2010 г. България все още запазва лидерското си място в Европа, но вече е 13та в същата класация. През 2010 България е на първо място в Европа и на друга класация по темата – тази на Gartner. През 2016 г. страната ни заема 12то място в класацията на A.T.Kearney, като единсвената държава в Европа, с по-предна позиция, е Полша. Силно развити аутсорсинг отрасли в страната са:

  • Информационни и комуникационни технологии
  • поддръжка на клиенти/call&support центрове
  • маркетинг и ПР (Връзки с обществеността)
  • кинопродукции
  • шивашка и обущарска индустрии
  • оръжейна индустрия

Факторите, които могат да направят България по-привлекателно място за аутсорсинг и офшоринг, са инфраструктурата, бизнес средата, наличието на достъп до публично и частно финансиране, човешкият капитал и търсенето на международното и местно ниво. Очакванията на трудовия пазар в България през 2016 година са свързани именно с разрастване на компаниите в аутсорсинг секторите. Все повече големи компании поглеждат към страната ни, търсейки трудоспособни кадри с отлични умения във владеенето на английски и други европейски езици.

Българска аутсорсинг асоциация

БАА е браншова организация, която си поставя за цел да обедини интересите на компаниите, които предоставят услуги в областта на аутсорсинга, да повиши конкурентността на средата и създаде допълнителни условия за привличане на чуждестранни инвеститори в сектора. Асоциацията включва компании от всички сфери на аутсорсинг индустрията: управлението на бизнес процеси,управлението на ИТ процеси, процеси по управление на знанието.

map-650x380

Leave a comment