Еърбъс

Airbus_Group_logo

Еърбъс е европейска мултинационална космическата и отбранителната корпорация. Базирана в Лайден, Холандия, групата се състои от три работни дивизии Еърбъс, Еърбъс отбрана и космос и Еърбъс хеликоптери. Еърбъс първоначално е създаден като Европейска авиационна отбраната и космическа компания . През януари 2014 г., е реорганизирана като Еърбъс груп, комбиниране на отделенията за развитие и маркетинг на граждански и военни въздухоплавателни средства, както и комуникационни системи, ракети, космически ракети, хеликоптери, сателити, и свързаните с тях системи.

Нокия

nokia-logo-with-hands

Nokia Corporation е финландска компания, един от световните лидери в областта на мобилните комуникационни технологии, водещ доставчик в областта на мобилните, фиксираните широколентови и IP-мрежи. Най-известна е със своите мобилни телефони и смартфони. Седалището на компанията се намира в Еспоо, предградие на Хелзинки. За първото десетилетие века Nokia държи приблизително 30% от световния пазар на мобилни телефони.

Постижения

  • През 2006 г. Nokia заема 20-о място в съставения от списание Fortune списък на най-големите компании в света. Това е най-добрият резултат сред телекомуникационните компании изобщо и четвърти резултат сред компаниите, намиращи се извън САЩ.
  • Компанията е пускала в продажби средно по 40 – 50 основни модела телефони годишно за последните 4 години – без включване на различните модификации според географското позициониране на продуктите.

Филипс

philips

Филипс  е нидерландска компания, която е сред най-големите световни производители на електроника.

През 2006 г. компанията реализира продажби за 27 милиарда евро и е работодател на 134 000 души в повече от 60 страни. „Филипс“ е разделена на дъщерни компании в зависимост от производствения сектор: Philips Consumer Lifestyle (преди Philips Consumer Electronics и Philips Domestic Appliances and Personal Care); Philips Lighting; Philips Healthcare (преди Philips Medical Systems).

Филипс е регистрирана в Холандия, като дружество с ограничена отговорност и е със седалище в Амстердам. В края на 2011 г. Филипс имат 124 производствени щаба в 26 държави и функционират в около 100 страни.

Филипс е организирана в три основни подразделения: Philips Consumer Lifestyle (домакински уреди и продукти за лична грижа), Philips Healthcare (бивше Philips Medical Systems) и Philips Lighting. Филипс достига общи приходи в размер на € 22,579 милиарда през 2011 г., от които € 8.852 милиарда генерирани от Philips Healthcare, € 7.638 милиарда от Philips Lighting, €5.823 милиарда от Philips Consumer Lifestyle и €266 милиона от групови дейности. В края на 2011 г. Philips има общо 121 888 служители, от които около 44% работят във Philips Lighting, 31% във Philips Healthcare и 15% във Philips Consumer Lifestyle.

През 2011 г. Филипс инвестира общо € 1.61 милиарда в научноизследователска дейност и развитие, което се равнява на 7,1% от продажбите. Интелектуална собственост и Стандарти е отдела, отговорен за лицензирането, защитата на търговската марка и патентоването в цялата група на Филипс. В момента Филипс притежава около 54 000 патентни права, 39 000 търговски марки, 70 000 права върху дизайни и 4400 имена на домейн регистрации.

Сименс

„Сименс“ АГ  е германска компания със седалище в Берлин, оглавяваща едноименна корпоративна група, която е сред най-големите в света.

Развива се в 6 основни бизнес направления: комуникации и информатика, автоматика и контрол, енергетика, транспорт, медицина, осветление. Компанията също така има интереси във финансите, строителството, битовата техника, водопречиствателните технологии и бизнес услугите.

Световните централи на групата „Сименс“ се намират в Берлин и Мюнхен, Германия. Акции на „Сименс“ АГ се котират на Франкфуртската и Нюйоркската фондови борси от 12 март 2001 г.siemens

Подобряване в ЕС

Предизвикателството за политиката е превръщането на потенциалните ползи от глобализацията в реални изгоди, като се сведат до минимум социалните последици от това. Мерките за подобряване на функционирането на пазарите в ЕС и за увеличаване на иновациите ще помогнат за съкращаване на процеса на приспособяване, а целенасочените политически действия, като например Европейският фонд за приспособяване към глобализацията, ще подпомогнат засегнатите работници. Освен пред тези вътрешни проблеми, ЕС е изправен и пред значителни външни предизвикателства, изискващи политически решения, включително:

  • насърчаване на световната търговия и запазване на позицията на Европа като водещ търговски блок;
  • управление на миграцията като източник на работна ръка, отговор на застаряването и полза за развитието;
  • запазване на позицията на ЕС като източник и дестинация за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ);
  • управление на дисбалансите в световната икономика съвместно с други страни.

map_europe_continent

Концепция

Хората взаимодействат помежду си през големи разстояния от хиляди години. Пътят на коприната свързва Азия, Африка и Европа е добър пример за трансформативната сила за транслокалната размяна в Стария свят. Философията, религията, езикът, изкуствата и други аспекти на културата се разпространяват и смесват, докато нациите разменят продукти и идеи. През 15-ти и 16-ти век европейците правят важни открития в своите изследвания на океаните, вкл. началото на трансатлантическото пътуване към Новия свят на Америките. Глобалното движение на хора, стоки и идеи ще се увеличава значително през следващите векове. В началото на 19-ти век развитието на нови форми на транспорт (например превозни средства, работещи с пара, или железопътните линии) и телекомуникации, които свиват времето и пространството, позволяват да се постигнат все по-бързи темпове на ръст в световния обмен. През 20-ти век пътните превозни средства, интермодалният транспорт и авиолиниите правят транспорта дори по-бърз. Появата на електронната комуникация и по-специално на мобилните телефони и интернет позволява милиарди хора да се свързват помежду си по нов начин.

globalization